We blijven verbonden

Deze week besliste de overheid om over te gaan tot een aantal nieuwe maatregelen om kwetsbare groepen in onze samenleving te beschermen tegen het Corona-virus en ervoor te zorgen dat ons zorgsysteem niet overbelast geraakt. Een solidaire en daadkrachtige samenleving kan ervoor zorgen dat de verspreiding van het virus vertraagd wordt en er levens gered kunnen worden.

Vanuit Mikado-praktijk willen we in deze moeilijke periode graag blijven staan voor onze waarden. We beginnen met durven aanpakken.

In onze praktijk volgen wij de preventiemaatregelen strikt op en werken we alleen nog via beeldbellen, tenzij voor acute crisissituaties waar face-to-face contact nodig is om de zorgcontinuïteit voor onze cliënten te garanderen en ziekenhuisdiensten te ontlasten. We stelden een lange termijn plan op voor moesten er de komende tijd collega’s uitvallen, zodat we mekaars cliënten kunnen blijven ondersteunen.

De psychologische impact van het leven in quarantaine

Zowel bij onszelf, onze naasten als onze cliënten merken wij de psychologische impact van de preventiemaatregelen. Een grondige analyse en bedachtzaamheid zijn ook belangrijke waarden voor ons, en in onze zoektocht naar informatie werd ons aanvoelen bevestigd in een recent artikel van The Lancet over de effecten van quarantaine op de mentale gezondheid van mensen (Brooks et al., 2020).

We leren uit dit artikel en ook uit wat we rondom ons zien gebeuren, dat verschillende factoren momenteel voor erg veel stress kunnen zorgen: de beperking van onze bewegingsvrijheid, onze geliefden tijdelijk niet meer kunnen zien en vastpakken, onzekerheid over onze eigen gezondheid en die van onze naasten, verveling, verwarrende informatie, niet meteen aan alle voeding en medicatie geraken en financiële zorgen. Onze dagelijkse routine valt weg en we moeten zelf voor structuur zorgen, zowel voor onszelf als onze kinderen. We kunnen niet meer alles doen wat we anders doen om ons goed in ons vel te voelen. Velen van ons zijn aan het multitasken. Grootouders kunnen hun kleinkinderen tijdelijk niet meer knuffelen, de kinderen kunnen niet ravotten met hun vriendjes. Zorgverleners in de frontlinie moeten extra uren draaien, risico’s nemen, zich continu aanpassen. Hun collega’s die uitvallen door ziekte hebben vaak last van schuldgevoelens.

Het is heel menselijk om je in deze periode bij momenten neerslachtig en angstig te voelen, concentratieproblemen te hebben, geïrriteerd en vermoeid rond te lopen. Uit onderzoek blijkt daarenboven dat mensen met een psychiatrische voorgeschiedenis het extra moeilijk kunnen hebben, bijvoorbeeld omwille van een angstgevoeligheid of een verslavingsgevoeligheid. Ook hulpverleners hebben meer risico op klachten die ook na de crisis kunnen blijven aanhouden, zoals bijvoorbeeld vermijding van grote groepen mensen en overmatig vaak de handen blijven wassen.

We blijven inzetten op verbinding

Initiatieven die inzetten op verbinding zijn nu van cruciaal belang. Laat ook dat nu net een belangrijke kernwaarde zijn van onze praktijk. We denken dan aan verbonden blijven met onze cliënten, daar alternatieve manieren in zoeken, beschikbaar zijn. Verbonden blijven met collega’s, van wie er een aantal op ziekenhuisdiensten mee in de frontlinie staan, regelmatig eens horen hoe het met iedereen gaat, niet alleen werkgerelateerd maar ook persoonlijk. Verbonden blijven met onze naasten, met andere zorgverleners. Ook via deze blog en sociale media. Daaraan gekoppeld blijven we gaan voor duidelijke communicatie.

We blijven brainstormen over manieren waarop we jullie kunnen ondersteunen in het omgaan met de stress, angst en depressieve gevoelens die deze periode met zich mee kan brengen. Vindingrijk zijn is een laatste waarde die we hoog in het vaandel dragen, dus dat komt helemaal goed. Ik zag vandaag een mooi voorbeeld in mijn zevenjarige zoon, die bijna een uur skypete met zijn beste vriend. Ze toonden mekaar hun huiswerk, maakten grapjes, en speelden zelfs UNO, elk met hun eigen kaartenboek. De flexibiliteit en het enthousiasme waarmee ze allerlei ideeën bedachten voor de komende dagen werkten aanstekelijk.

We blijven als team voor jullie klaar staan, daadkrachtig, zorgzaam, voorzichtig, betrokken en creatief, zoals jullie dat van ons gewend zijn. Samen komen we hier door!

Mieke Autrique