We blijven staan voor warm, authentiek contact. Ook online.

Om onze verantwoordelijkheid naar de samenleving maximaal op te nemen, schakelen wij in deze periode over van face-to-face contact naar therapie via beeldbellen. Geen gemakkelijke beslissing. Warmte en authentiek contact zijn voor ons erg belangrijk. Werken met de therapeutische relatie en experiëntiële oefeningen zijn essentiële elementen van onze therapie. Kan dat wel via beeldbellen? Ook bij cliënten merken we aarzeling. Sommigen wachten nog even af om allerlei heel invoelbare redenen, voor enkelen is dit niet nieuw en dus een lage drempel, anderen wagen moedig de stap.

Van face-to-face naar screen-to-screen

Nu duidelijk is dat dit alles een hele periode zal duren, wisselen we regelmatig ervaringen uit met ons team via Zoom en delen we creatieve ideeën met mekaar die we al hebben uitgeprobeerd, onderzoek dat we lezen rond beeldbellen en ervaringen die we horen van andere behandelaars met expertise op dat vlak. 

Gisterenavond namen we deel aan een webinar over online werken voor zorgprofessionals, samen met meer dan 2000 hulpverleners uit België en Nederland. Deze webinars worden mogelijk gemaakt door PsyXpert, een nascholingsinstituut voor psychotherapie. De mensen van E-health Specialists steken ons een hart onder de riem en geven ons goede moed om de overstap verder te maken van face-to-face naar screen-to-screen therapie. 

Mythes over online behandelen ontkracht

Zeven mythes over online behandelen worden ontkracht. We weten nu dat e-health evidence-based is. De resultaten van lopend onderzoek zijn veelbelovend, zowel voor individuele therapie als groepstherapie, en er blijken geen negatieve bijwerkingen te zijn. Een therapeutische relatie onderhouden en opbouwen via beeldbellen is zeker mogelijk. Soms voelt online contact zelfs meer dichtbij en persoonlijk dan in een therapiekamer. En, erg belangrijk voor onze praktijk, ook met online traumatherapie, schematherapie en groepstherapie hebben behandelaars goede ervaringen. Zelf zijn we inmiddels stoelentechnieken en imaginaties aan het uitproberen, en we blijven verwonderd over hoe veel er online mogelijk is. 

Online moeten werken maakt creatief

Dankzij het webinar weten we nu ook dat cliënten bij beeldbellen vaak het gevoel hebben meer controle te hebben: ze kunnen hun laptop altijd dichtklappen en de therapeut ‘uitzetten’. Het feit dat mensen thuis zijn, kan ervoor zorgen dat ze meer ontspannen en creatiever zijn en beter kunnen mentaliseren. Het contact is daardoor ook persoonlijker. We merken zelf dat dit voor sommige cliënten net beangstigend is, ze voelen zich te kwetsbaar, of onveilig doordat partners en/of kinderen in de buurt zijn. Of ze vinden het moeilijk om het over traumatische, onveilige ervaringen te hebben in hun veilige omgeving.

Ook daarin zijn we samen met onze cliënten en onze collega’s vindingrijk. We zorgen bijvoorbeeld voor meer contact via e-mail, focussen op veiligheidsoefeningen, sturen ingesproken boodschappen door, tonen onze eigen persoonlijke ruimte in plaats van tegen een witten muur te werken. Ook kortere afspraken van een half uur waarin we mindfulness-en ontspanningsoefeningen doen, werken goed. 

Een ander voordeel is dat je meer in vivo kan werken. Cliënten kunnen gemakkelijker dingen tonen waar ze over praten. Iemand met dwangklachten kan bijvoorbeeld laten zien waar en op welke manier hij of zij dwanghandelingen stelt. En tot slot kan een behandeling ook op een eenvoudige manier geïntensiveerd worden, bijvoorbeeld door contact via e-mail tussendoor. 

We blijven ons bijscholen en voor jullie klaar staan

Intussen scholen we ons verder online bij. Vanavond beginnen we aan een lessenreeks van 10 masterclasses rond online therapie. We gaan bijleren over achtereenvolgens online werken met traumatherapie, psychodyamische therapie, virtual reality, schematherapie, zorg voor psychose, groepstherapie, zorg voor kinderen en jongeren, verslavingszorg, vaktherapie en cognitieve gedragstherapie. We blijven voor jullie klaar staan, op onze warme en authentieke manier, met nieuwe inspiratie en ideeën om samen met jullie deze periode door te komen.