Visie

MIKADO is Japans voor ‘Keizer’ maar het is ook een spel met houten stokjes.

Je speelt het door alle stokjes in één hand te nemen en ze te laten vallen op de grond. Nadien neemt elke speler een stokje op, zonder de andere te bewegen. Bedoeling is zoveel mogelijk punten te verzamelen door de stokjes weg te nemen van de stapel.

Het spel staat symbool voor onze aanpak:

Grondige analyse

Een stokje wegnemen of verplaatsen, kan de andere in beweging brengen of in elkaar doen vallen. Net zoals bij een verandering. Daar werken ook verschillende factoren op elkaar in en dit vereist een grondige analyse.

Durven aanpakken

Tegelijk zien we de samenhang van de stokjes pas als je er één vastneemt. En dat doen wij: we durven dingen in handen nemen en uitproberen om zo tot een oplossing te komen.

Bedachtzaamheid

Een ander aspect van MIKADO is net omgekeerd: de bedachtzaamheid. Je neemt voorzichtig een stokje vast met de nodige oplettendheid. Je mag de andere stokjes niet aanraken. Dit kenmerkt ook onze aanpak. We gaan niet over één nacht ijs. Soms is vertragen nodig om de juiste oplossing te bedenken.

Ieder zijn kleur

In het Mikado-spel zijn er diverse kleuren, elk met een eigen puntental. Mikado-praktijk heeft aandacht voor de eigenheid, het unieke in elke persoon en de waarde hiervan. Het leven krijgt pas betekenis als je die eigenheid erkent en kan inzetten.

Wie is Mikado-praktijk?

Mikado-praktijk werd opgestart door Kathleen Raskin en Mieke Autrique. Zij ontmoetten elkaar als collega’s en vonden elkaar in hun streven naar kwaliteitsvolle verandering, zowel binnen hun therapeutisch werk als bij het ondersteunen van hulpverleners en organisaties in de kwaliteitsbevordering van hun werk.